Balans maakt slaap

Gepubliceerd op 21 februari 2024 om 12:45

Wanneer we wakker zijn, maken onze hersenen hormonen aan die ons 's avonds in slaap laten vallen. Het is belangrijk om de hersenen overdag genoeg te stimuleren, zodat je daadwerkelijk 'slaap' opbouwt. Aan de andere kant wil je, vooral in de avond, de hoeveelheid prikkels in het brein afbouwen, zodat je hersenen herkennen dat het tijd wordt om te gaan slapen. 

Hieronder een overzicht:

 

Stimuleren

- Fysiek: probeer elke dag minstens 20 minuten matig-intensief te bewegen en twee keer per week intensief te sporten.

- Mentaal: daag jezelf elke dag uit, laat de hersenen 'kraken'. Dit kan je doen op werk, of door lastige puzzels, spellen op te lossen. Ook het lezen van een goed boek kan hieraan bijdragen.

- Sociaal:Uit onderzoek blijkt dat sociale contacten een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand en je nachtrust. Een simpele 'goedemorgen' of een 'mooi-weer' gesprek kan hier al aan bijdragen!

 

Afbouwen

- (bio)Ritme: Een vast ritme helpt je hersenen om te herkennen wanneer je moet gaan slapen. Hierbij speelt je bioritme (ben je een avond- of een ochtendmens) ook een belangrijke rol. Hoe dichter je bij je eigen bioritme blijft, hoe beter je slaapkwaliteit zal zijn.

- Temperatuur: Om in slaap te vallen moeten we ongeveer een graad afkoelen. Een koele slaapkamer, een warme douche voor het slapen en ontspanning kan hieraan bijdragen.

- Ontspanning: Sluit je dag af met iets wat jou ontspant. Denk aan je favoriete muziek draaien (niet te hard meedansen, anders vliegt je temperatuur omhoog!), een leuke serie kijken of een goed boek lezen.

 

 

Zonlicht

Zonlicht valt onder beide categorieën. Het helpt je hersenen met het aansturen van je biologische klok. Zo weet je door de stand van de zon en de kleur van het licht (overdag meer geel, in de avond meer oranje/rood) welk moment van de dag het is. Daarom raad ik aan om elke dag minstens 20 minuten buiten te zijn. Ook op een grijze dag krijg je zo genoeg licht binnen om je biologische klok te sturen.


Meer weten?

Neem gerust  contact op via +31611567348 en info@slaapcoachwestland.nl als je meer wilt weten over mijn aanpak.