Slaappil of 'knock-out' pil?

Gepubliceerd op 29 oktober 2023 om 22:03

'Artsen slaan alarm om verslavende slaapmedicatie'. Hiermee opende het AD de krant op 27 oktober 2023. 

Jaarlijks krijgen ruim 1,3 miljoen Nederlanders slaapmedicatie voorgeschreven. Op korte termijn, voor bijvoorbeeld een aantal nachten in zeer stressvolle periodes, kan dit. Slapen onder invloed van slaappillen is altijd beter dan helemaal niet slapen.

Maar hoe zit dit op de lange termijn?

Hoe werkt een slaappil?

Een groot misverstand is dat je door slaappillen goed slaapt. Uit onderzoek blijkt dat een slaappil je biologische slaapmechanisme aantast, met als gevolg dat je de diepe slaapfases niet bereikt.  Deze diepe slaapfases zijn cruciaal voor het lichaam om te herstellen. Ook neemt de natuurlijk hersenactiviteit af die bij een natuurlijk nachtrust wel plaatsvindt.

De werking van een slaappil valt vooral te verklaren uit het feit dat het een 'sedativa' is, oftewel: medicatie die verhindert dat je hersencellen signalen afvuren.

Hierdoor zou een betere naam voor 'slaapmedicatie'  eigenlijk 'knock-out medicatie' zijn.

 

Naast verslaving heeft het langdurig gebruik van slaapmedicatie nog meer serieuze gevolgen. Zo is slaap onder invloed van deze medicatie geen bron van geheugenopslag, maar juist van geheugen verlies. Onderzoek toont aan dat connecties tussen hersencellen, belangrijk voor het opslaan van herinneringen, juist werden afgebroken. Daarnaast verzwakt het je immuunsysteem, is het risico op auto-ongelukken de volgende ochtend groter en neemt de kans om te overlijden aan kanker toe.

Hoe gevaarlijk langdurig gebruik kan zijn blijkt uit de volgende statistiek. Bij gebruik van 18-132 slaappillen per jaar is de kans op overlijden binnen twaalf en half jaar 4.6(!) keer zo groot ten opzichte van mensen die geen slaapmedicatie gebruiken.

'Gedragstherapie is de oplossing'

Hetzelfde artikel van het AD geeft mooi aan dat gedragstherapie door een psycholoog of een slaapcoach een goed alternatief is. 

Slaapcoaching is een effectieve, gezonde en duurzame manier op je slaap te verbeteren. Het geeft je inzicht in welke factoren jou slaap beinvloeden en hoe je dit in een goede nachtrust kan omzetten. 

Hieronder lees je hoe ik Cognitieve Gedragstherapie toepas om jou van je slaapproblemen af te helpen:


Wil je meer weten?

Ik vertel je graag meer over de brillen, zonder kosten. Laat je naam en gegevens achter en ik neem vrijblijvend en binnen 48 uur contact met je op.

Ook kan je contact opnemen via +31611567348 en info@slaapcoachwestland.nl.