Wat is Cognitieve Gedragstherapie?

Gepubliceerd op 22 november 2023 om 14:29

Slaapproblemen zijn vaak complex en komen ook nog eens bij één op de vijf mensen voor. Dit kan gevolgen hebben op allerlei facetten van het dagelijks leven, zoals je humeur, concentratie en productiviteit op werk. Ook zal een chronisch slaaptekort leiden tot verschillende fysieke problemen zoals chronische pijn, hoge bloeddruk en een verminderde weerstand.

 

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is vaak een snelle en effectieve oplossing voor deze slaapproblemen. Dit effect houdt op op lange termijn stand.  In dit artikel zoomen we verder op CGT in.

 

CGT in het kort

CGT focust zich voornamelijk op de volgende twee punten:

1. Het afleren van 'slechte' gewoontes en deze vervangen door 'goede' gewoontes. Denk hier op het gebied van slaap aan onder andere het veranderen van slaaptijden, activiteiten die overdag plaatsvinden en het managen van prikkels en stressoren.

2. Het omgaan met met negatieve gedachten en het afbouwen van prikkels in de avond. Slaapproblemen kunnen voor veel frustraties zorgen. Hoe harder je probeert te slapen, hoe slechter het gaat.

Een belangrijke stap naar een goede nachtrust is leren hoe je hier mee om kan gaan. Met beide punten kan een slaapcoach je op weg helpen.

CGT bij Slaapcoach Westland

Tijdens een intakegesprek bij Slaapcoach Westland hanteer ik een uitgebreide en gedetailleerde aanpak. Ik neem ruim de tijd om jouw slaapprobleem zo goed mogelijk in kaart te brengen. Zo bespreken we een breed spectrum aan factoren die jouw slaap kunnen beïnvloeden. Denk hierbij onder andere aan:

  • Slaapritme
  • (zon)Licht
  • Lichaamstemperatuur
  • Beweging
  • Ontspanning
  • Voeding

Na het eerste gesprek krijg je direct waardevolle adviezen mee om direct mee aan de slag te gaan. Binnen een aantal weken zal je hier al resultaat van hebben.


Wil je meer weten?

Lees hier hoe ik Cognitieve Gedragstherapie toepas om jou van je slaapproblemen af te helpen: 

 Laat je naam en gegevens achter en ik neem vrijblijvend en binnen 48 uur contact met je op.

Ook kan je contact opnemen via +31611567348 en info@slaapcoachwestland.nl.