Wel of niet koud douchen voor het slapen?

Gepubliceerd op 6 juli 2023 om 08:55

Ga jij voor dat je gaat slapen nog even douchen, of douche je (net als ik) liever 's ochtends om goed wakker te worden? Ieder heeft zo zijn voorkeur zou je zeggen, maar ongemerkt heeft de temperatuur van je douche veel invloed op je nachtrust!

 

Slaap en lichaamstemperatuur

Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur één tot anderhalve graad zakken. Lukt dit niet, door bijvoorbeeld een warme slaapkamer, stress of omdat je net een half uur geleden thuis bent gekomen van het sporten, dan val je zeer waarschijnlijk moeilijk in slaap. Douchen, of een bad nemen, heeft invloed op je lichaamstemperatuur en kan daarom invloed hebben op hoe jij slaapt.

Dit zijn adviezen die voor de meeste mensen zullen gelden. Merk je dat dit voor jou niet werkt, douche dan vooral op de manier en tijden die jij prettig vindt.

 

Koud douchen

Koud douchen voor het slapen, is dat een goed idee? Door een koude douche te nemen gebeuren er twee dingen:

Ten eerste krijgt je lichaam een stressreactie doordat er in één keer zeer koud water op de huid komt. Stress zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt.

Ten tweede gaat je lichaam hard werken om jouw lichaamstemperatuur omhoog te krijgen. Dit doet het onder andere door te gaan bewegen (denk aan trillen), maar ook door bloed zoveel mogelijk naar de romp of 'core' te sturen, waar alle belangrijke organen zitten. Je handen en tenen zullen als gevolg hiervan steeds bleker worden, omdat er minder bloed naartoe stroomt. Nadat je de koude douche uitstapt zal jouw lichaamstemperatuur als gevolg hiervan omhoog gaan. Je zal je ook alert en gefocust voelen.

 

Probeer een koude douche hierom vooral overdag of op de vroege avond te nemen. In de ochtend koud douchen werkt vooral goed als je moeite hebt met vroeg opstaan. Je zal direct klaarwakker zijn en vol energie zitten.

Op de lange termijn is koud douchen ook goed voor je immuunsysteem en je humeur (al voelt het op dat moment misschien anders). Dit zijn enkele redenen waarom het nemen van een ijsbad en cryotherapie de laatste jaren zo populair zijn geworden.

 

Koud douchen na 's avond sporten

Koud douchen na sporten in de avond lijkt wél een licht positief effect te hebben op de nachtrust. Dit komt doordat je lichaamstemperatuur en hartslag de rest van de avond lager zijn dan wanneer je na 's avonds sporten niet of warm doucht. Probeer naast de koude douche ook minstens twee uur voor je gaat slapen te stoppen met sporten. Het effect van direct koud douchen na het sporten lijkt na anderhalf tot twee uur te werken, hou hier rekening mee.

 

 

 

Warm douchen voor het slapen

Een warme douche werkt ontspannend, wat al een enorm voordeel is als je wilt gaan slapen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je sneller in slaapt valt na een warme douche!

Hoe werkt dit? 

Door een warm(e) douche of bad, gaan de bloedvaten vlak onder de huid openstaan. Hierdoor stroomt er meer bloed naar vooral de armen en de benen en zakt de temperatuur van je romp. Daling van lichaamstemperatuur in de romp is hetgeen wat nodig is om in slaap te vallen. Vervolgens verlies je een groot deel van deze warmte die net onder de huid zit als je de douche uitstapt. 

Je lichaam koelt hierdoor makkelijker af en daardoor val je sneller in slaap.

 

 

In het kort

Een koude douche verhoogt je 'core' lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je alert bent en je vol energie zit. 

Een warme douche verlaagt je 'core' lichaamstemperatuur, en zorgt ervoor dat je ontspannen bent en sneller in slaap valt.

 

Meer tips hoe je snel in slaap kan vallen? Lees het onderstaande artikel nog eens door!