Beter slapen dankzij blue light filter brillen?

Gepubliceerd op 31 augustus 2023 om 17:35

Slaap wordt een steeds belangrijker onderdeel van (top)sport. Een optimale nachtrust betekent ook optimale prestaties.

Voetballer Erling Haaland kwam onlangs in het nieuws vanwege zijn opvallende visie op slaap. Zo plakt hij zijn mond 's nachts dicht om beter door zijn neus te ademen en maakt hij gebruik van een blue light filter bril. Wil je weten wat zo'n bril inhoud en of dit daadwerkelijk helpt voor een betere nachtrust? Lees dan verder onder de afbeelding.

Eerst het artikel van RTL lezen? Klik dan op de foto hieronder.

 

Wat is een blue light filter bril?

Deze speciale bril is ontwikkeld om 'blauw licht' (licht van schermen zoals je telefoon) te filteren. Blauw licht zou namelijk een verstorende werking hebben op de aanmaak van melatonine, een hormoon dat je lichaam het signaal geeft dat het avond is. Steeds meer sporters gebruiken de bril bijvoorbeeld na een avondtraining of wedstrijddagen om sneller in slaap te vallen en zo beter te herstellen.

 

Helpt een blue light filter bril?

Hoewel onderzoek nog wisselende resultaten laat zien, geven gebruikers van de bril onder andere aan dat ze sneller in slaap vallen en scoren zij hun slaapkwaliteit hoger in. Echter laten verschillende onderzoeken zien dat de objectief gemeten slaapkwaliteit niet perse toeneemt. Wel is duidelijk dat de brillen je melatonine gehalte lager houden.

 

Het effect van de blue light filter brillen lijkt vooral subjectief, oftewel mensen ervaren dat ze beter gaan slapen. 

 

Samenvattend

Sterk objectief bewijs dat de brillen helpen voor een betere nachtrust is er nog onvoldoende, maar je kan zeker een positief effect ervaren voor je slaap. Dit is reden genoeg om het uit te proberen als je moeite hebt met in slaap vallen.

Blue light filter brillen raad ik vooral aan als je onregelmatige diensten werkt, tot laat in de avond met een computer of telefoon werkt of in de avond moet sporten.

 


Wil je meer weten?

Ik vertel je graag meer over de brillen, zonder kosten. Laat je naam en gegevens achter en ik neem vrijblijvend en binnen 48 uur contact met je op.

Ook kan je contact opnemen via +31611567348 en info@slaapcoachwestland.nl.